Powered By Blogger

sobota, 9. februar 2013

Najboljša jabolčna pita


Zakaj naslov Najboljša jabolčna pita? Ker je to resnično najboljša jabolčna pita, kar sem jih kdaj jedla. :P

Najprej pripraviš testo. Moko zmešaš z vinskim kamnom. V drugi posodi zmešaš sojin jogurt, riževo/sojino mleko, olje,  vanilijev sladkor in ščep soli. Nato v tekočo maso vmešaš moko z vinskim kamnom. Testo pustiš počivati in nadaljuješ s pripravo nadeva. Olupiš in razpeškaš jabolka ter jih narežeš v ponev na manjše tanke koščke. Dodaš oprane rozine, 1 zavojček vanilijevega sladkorja, par žlic javorjevega sirupa, 2 žlički cimeta v prahu, 1 žlico vode. Ob občasnem mešanju in na majhnem ognju kuhaš/dušiš (cca 10 minut) v pokriti posodi, toliko da se jabolka zmehčajo.
Pekaču namastiš dno, razpoloviš testo, s polovico obložiš dno. Robove malo privzdigneš. Jaz najraje, najenostavneje in najhitreje delam z rokami. Lahko pa tudi razvaljaš testo na pomokani površini. Na testo daš jabolčni nadev, ki ga pokriješ s preostalo polovico testa. Vrhnjo plast testa premažeš z 2 žlicama raztopljene margarine (ali masla), v katero raztopiš 1 zavojček vanilijevega sladkorja. Nazadnje posuješ z mletimi mandlji. Pečeš na 25 minut na 190 stopinj celzija.

Sestavine:
za testo
- 200 g pirine moke (T 650),
- 10 g vinskega kamna,
- 100 g navadnega sojinega jogurta,
- 5 žlic veganskega mlega (riževega, sojinega...),
- 3 žlice olja,
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja,
za nadev:
- 1 kg jabolk,
- 100 g rozin,
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja,
- javorjev sirup (3-5 žlic, odvisno, kako sladko želiš),
- 1 žlica vode

za vrhnjo plast:
- 2 žlici raztopljene margarina (Vitaquell Gourmet) ali masla,
- 50 g mletih mandljev ali mandljev v lističih.

Čas priprave: 45 - 50 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar