Powered By Blogger

nedelja, 28. julij 2013

Bananina presna torta

Bananina presna torta je bila moja prva presna torta. Naredila sem jo nekajkrat, po receptu, ki sem ga našla na internetu, a ta torta nikoli ni bila zadosti čvrsta. Tokrat sem poskusila po svoje.

Čez noč namočiš 1 skodelico indijskih oreškov in ½ skodelice datljev, toliko, da jih voda prekrije. Datlje skupaj z vodo potem zmiksaš s paličnim mešalcem, indijske odcediš in jih uporabiš za kremo.

Če želiš manj grobo zmiksano podlago, mandlje in lešnike zmelji v kavnem mlinčku, preden jih daš v multipraktik. Kokosovo olje dodaš nazadnje. Maso podlage razporediš v tortni model in daš v hladilnik.

Kremo (oz. osnovna razmerja sestavin) pripravljam po 'defaultu',  torej kot pri češnjevi ali breskovi presni torti, malo menjam samo sestavine.

Podlaga:
- 1 skodelica mandljev (zmletih v kavnem mlinčku),
- ½ skodelice lešnikov (zmletih v kavnem mlinčku),
- 4 JŽ datljeve paste
- 2 JŽ temnega kakava,
- 2 JŽ agavinega sirupa,
- 2 JŽ kokosovega olja.

Krema:
- 1 skodelica 8 do 12 ur namočenih indijskih oreškov,
- 2 skodelici narezanih zrelih banan,
- 3 JŽ datljeve paste,
- 2 JŽ lanenih semen (zmletih v kavnem mlinčku)
- 50 ml javorjevega sirupa,
- 4 JŽ temnega kakava,
- ½ čž burbonske vanilije,
- ¼ čž cimeta v prahu,
- 1/5 čž naribanega muškatnega oreška,
- 100 ml kokosovega olja.

Vse sestavine postopoma zmešaš v multipraktiku, kokosovo olje dodaš nazadnje. Kremo vliješ v tortni obod s podlago. Torta naj v hladilniku stoji vsaj 8 ur.