Powered By Blogger

sobota, 23. maj 2015

Korenčkova veganska torta / Vegan carrot cake



Narejeno po receptu / made by the recepie from Vegan baker.

Mini jagodne pite s kokosovo smetano


Najprej zmešaš suhe sestavine in potem po koščkih dodajaš margarino. Najbolje je kar z rokami zgnesti gladko maso. Razdeliš jo v 6 pekačev za mini pite. Testo enakomerno razporediš ob robovih in po dnu pekačev. Večkrat ga prebodeš z vilicami, da se kasneje med peko ne bo dvigovalo. Pekače za 30 minut postaviš v zamrzovalnik ter daš potem direktno iz zamrzovalnika v pečico, ogreto na 190°C. Pečeš 10 minut, jih vzameš ven in testo napolniš z nadevom.

Narezane jagode zmešaš z vsemi sestavinami za nadev. Jagode potem zložiš na testo, v krogih in plasteh. Nazadnje sok, ki so ga spustile jagode razporediš po vseh nadevih oz. pitah
Pite pečeš dalje, 25 minut pri 190°C.

Pripraviš še kokosovo sladko smetano: pločevinko polnomastnega kokosovega mleka daš vsaj za pol ure v zamrzovalnik, da se voda usede na dno, maščoba pa ostane na vrhu. Odpreš pločevinko in uporabiš samo maščobo z zgornje polovice konzerve, ki jo v posodi za stepanje smetane zmiksaš s sladkorjem v prahu, ki ga dodajaš postopoma ter dodaš še vanilijev ekstrakt (ali bourbonsko vanilijo v prahu).

Pite naj se malo ohladijo. Odlične so še tople, kokosova smetana se rahlo in sladko raztopi po njih. Nič manj slastne niso hladne, smetana se v hladilniku lepo strdi, pita pa dobi žlahtni jagodni okus...
 

Testo (za 6 'mini pita' pekačev s premerom 10 cm, lahko pa tudi za 1 navaden pekač):
- 1 ½  skodelice pirine gladke moke
- 1/3 skodelice sladkorja v prahu
- 1 ščep soli

Nadev:
-  470 g svežih jagod (narezanih na pol cm, v smeri od peclja navzdol, da jih lahko lepo zlagaš kot lističe v koncentrične kroge)
2 JŽ jedilnega škroba
2 JŽ sveže stisnjenega limoninega soka
¼  kristalnega sladkorja

Kokosova sladka smetana:
1 pločevinka mastnega kokosovega mleka (Vegalife je odličen!)
¼  skodelice sladkorja v prahu (lahko tudi več ali manj, kolikor komu paše)
½  čž vanilijevega ekstrakta (ali bourbonske vanilije v prahu)