Powered By Blogger

četrtek, 10. julij 2014

Zvezdno nebo (veganska torta)

Tole je narejeno in fotografirano v počastitev Mašinega 13. rojstnega dne. :)
Recept je malo povzet in malo prirejen. Torta je pravzaprav odličen veganski 'ekvivalent' Sacher torti, kjer se uporablja veliko jajc in masla.... Ni pa to ena tistih 'zdravih' tort, brez sladkorja itn. Je prava sladkorna bomba!




Pečico segreješ na 180° C. Najprej dobro zmešaš suhe sestavine. Mokre sestavine: začneš s sojinim mlekom, pogreješ ga v kozici, dodaš olje, marmelado, kis in vanilijo, vse dobro mešaš in pogreješ preko srednje temperature. Potem mokre sestavine z mikserjem na nižjih obratih vmešaš v suhe. Maso vliješ v tortni model s premerom 23 cm in pečeš cca 45 minut, najbolje pa je, da z zobotrebcem preveriš, če je biskvit pečen. Ko se biskvit ohladi, ga lahko prerežeš po polovici in namažeš s slivovo ali marelično marmelado.

Za glazuro v kozici segreješ mleko do srednje temperature, dodaš na koščke nalomljeno čokolado, javorjev sirup in mešaš z metlico, da se čokolada enakomerno raztopi. Odstaviš z ognja in z metlico vmešaš še sladkor v prahu. Glazura naj se malo ohladi, ker se s tem tudi zgosti in jo potem lahko lepo naneseš na biskvit.

Z Mašo sva jo okrasili z umetnimi perlami in jo poimenovali Zvedzno nebo. Zakaj pa ne... :)

Za biskvit:
suhe sestavine
- 300 g pirine moke (T650),
- 50 g temnega kakava v prahu,
- 1 čž vinskega kamna (pecilnega),
- 1 čž jedilne sode,
- 1/2 čž soli,
- 250 g sladkorja v prahu,
mokre sestavine
- 375 ml vanilijevega sojinega mleka,
- 125 ml sončničnega olja,
- 1 ćž jabolčnega kisa,
- 7 JŽ domače slivove marmelade,
- 1/2 čž bourbonske vanilije v prahu.

za glazuro:
- 40 m vanilijevega sojinega mleka,
- 85 g temne veganske čokolade (Alnatura je super),
- 1 JŽ javorjevega sirupa,
- 60 g sladkorja v prahu,

za premaz (ni pa nujno) malo domače marelične marmelade.