Powered By Blogger

sobota, 29. junij 2013

Češnjeva presna torta



Ko enkrat 'zalaufaš' s presnimi tortami, se ne moreš več ustavit. Še posebej, ko prideš do res enostavnih, učinkovitih ter okusnih receptov, kot so Petrini :) (blog Veganska kuhinjica). In ko imaš toliko češenj, da ne veš, kaj bi z njimi… lahko narediš češnjevo presno torto.

Recept deloma povzemam z bloga Veganska kuhinjica, deloma pa sem torto naredila sama J. Češnjeva krema je bila sprva precej tekoča in priznam, bila sem skeptična, da se bo krema sploh strdila. A kokosovo olje dela svojo strjevalno čarovnijo. Torta pa vsekakor mora stati čez noč (ali vsaj 8 ur) v hladilniku.

Podlaga:
- 4 JŽ datljeve kreme (Eno skodelico datljev  za 8 do 12 ur namočiš, tako da voda ravno prekrije vse datlje. Naslednji dan vse skupaj zmiksaš s paličnim mešalnikom, 4 JŽ porabiš za testo, preostalo pa prihraniš za kremo),
- 1 skodelica indijskih oreškov,
- ½ skodelice mandljev,
- 3 JŽ agavinega sirupa,
- 2 JŽ kakava v prahu (Alnatura),
- 2 JŽ stopljene kokosove maščobe,
- ščep soli.

Vse sestavine v multipraktiku zmiksaš (kokosovo olje dodaš nazadnje) v čim bolj gladko maso, ki jo s pomočjo lopatke poravnaš v modelu (18 cm premera) in daš v hladilnik.

Krema
:
- 1 skodelica 8 do 12 ur namočenih indijskih oreškov,
- 2 skodelici razkoščičenih in narezanih češenj,
- 4 JŽ (oz. preostanek od količine za podlago datljeve kreme,
- ½ čž cimeta,
- stisnjen sok 1 limete,
-  50 ml agavinega sirupa,
- 100 ml stopljene kokosove maščobe.

Vse sestavine postopoma v multipraktiku zmiksaš v gladko maso, kokosovo olje dodaš nazadnje ter maso vliješ v model s podlago. Po slabi uri, ko se krema že precej strdi, dodaš češnje za dekoracijo, da jih lahko še rahlo potisneš v kremo.  Torta je resnično odličnega okusa. Že komaj čakam zrelih breskev, sliv…. takrat po istem receptu naredim še kaj.