Focaccio, pripravljeno na različne načine, zelo radi jemo pri nas. Tale je poletna varianta, s paradižnikom (sorte taiwan in češnjevec) z domačega vrta in bio olivami iz slanice. Testo zamesiš, naj vzhaja vsaj 1 uro, potem ga daš v z ojlčnim oljem pomaščen pekač, obložiš s paradižniki in olivami (jih malo potisneš v testo), posuješ z rožmarinom ter poškropiš z oljčnim oljem. Posoliš s solnim cvetom. Pečeš na 200°C, 30 minut. Najbolj okusna je topla.
Testo (kot za pizzo):
- 200 g polnozrnate pirine moke,
- 200 g gladke pirine moke,
- 2 čž soli,
- 2 čž suhega kvasa,
- 1 JŽ sladkorja,
- 2 JŽ oljčnega olja,
- 230 ml mlačne vode.
Za oblogo testa: nekaj pradižnikov, oliv, svežega nasekljanega rožmarina, solnega cveta in olja.