Powered By Blogger

sobota, 9. februar 2013

Najboljša jabolčna pita


Zakaj naslov Najboljša jabolčna pita? Ker je to resnično najboljša jabolčna pita, kar sem jih kdaj jedla. :P

Najprej pripraviš testo. Moko zmešaš z vinskim kamnom. V drugi posodi zmešaš sojin jogurt, riževo/sojino mleko, olje,  vanilijev sladkor in ščep soli. Nato v tekočo maso vmešaš moko z vinskim kamnom. Testo pustiš počivati in nadaljuješ s pripravo nadeva. Olupiš in razpeškaš jabolka ter jih narežeš v ponev na manjše tanke koščke. Dodaš oprane rozine, 1 zavojček vanilijevega sladkorja, par žlic javorjevega sirupa, 2 žlički cimeta v prahu, 1 žlico vode. Ob občasnem mešanju in na majhnem ognju kuhaš/dušiš (cca 10 minut) v pokriti posodi, toliko da se jabolka zmehčajo.
Pekaču namastiš dno, razpoloviš testo, s polovico obložiš dno. Robove malo privzdigneš. Jaz najraje, najenostavneje in najhitreje delam z rokami. Lahko pa tudi razvaljaš testo na pomokani površini. Na testo daš jabolčni nadev, ki ga pokriješ s preostalo polovico testa. Vrhnjo plast testa premažeš z 2 žlicama raztopljene margarine (ali masla), v katero raztopiš 1 zavojček vanilijevega sladkorja. Nazadnje posuješ z mletimi mandlji. Pečeš na 25 minut na 190 stopinj celzija.

Sestavine:
za testo
- 200 g pirine moke (T 650),
- 10 g vinskega kamna,
- 100 g navadnega sojinega jogurta,
- 5 žlic veganskega mlega (riževega, sojinega...),
- 3 žlice olja,
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja,
za nadev:
- 1 kg jabolk,
- 100 g rozin,
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja,
- javorjev sirup (3-5 žlic, odvisno, kako sladko želiš),
- 1 žlica vode

za vrhnjo plast:
- 2 žlici raztopljene margarina (Vitaquell Gourmet) ali masla,
- 50 g mletih mandljev ali mandljev v lističih.

Čas priprave: 45 - 50 minut.

Bananina presna torta



S presnimi sladicami sem zelo dolgo časa odlašala, ker se mi je zdelo, da so zelo zahtevne za pripravo in da za njihovo pripravo potrebuješ veliko časa. Še vedno mislim, da to drži. A tale bananina presna torta je zelo enostavna za pripravo in ne vzame dosti časa.

Za testo/podlago pripraviš v kavnem mlinčku zmletih 100 g mandljev in 100 g lešnikov, (lahko pa tudi samo mandlje, torej 200 g), 3 žlice kokosovega masla/olja in 6 namočenih datljev. Vse sestavine zmiksaš s paličnimi mešalnikom, lahko prihraniš malo vode namočenih datljev, da bo šlo lažje. Masa je precej čvrsta, zato tudi mešanje ni tako enostavno kot recimo mešanje bananinega frapeja.. ;).

V multipraktiku zmešaš 3 žlice kokosovega masla/olja, 4 žlice črnega kakava, 4 majhne (ali 3 srednje) banane, 2 žlici (v kavnem mlinčku zmletih lanenih semen), 2 žlici medu (ali javorjevega sirupa), 5 datljev, cimet, ingver, vanilija v prahu.... skratka začiniš po svojem okusu.

Testo poravnaš v ravno plast (lahko kar z rokami) na tortni krožnik, v tortni obod (20 cm premera) in zaliješ z bananino kremno maso. Za uro ali dve postaviš torto v zamrzovalnik. Odvisno od velikosti banan je masa bolj ali manj čvrsta. Raje uporabi najprej 3 banane, pa potem dodaj po potrebi še pol ali celo banano. Lahko se zgodi, da bo kremni nadev tekoč. S tem seveda torta ni nič manj okusna, samo zgleda malo manj lepo na krožniku.

Po želji lako na vrhnjo plast daš še sojino stepeno smetano.

Sestavine:
za 'testo' oz. podlago
- 100 g madnljev (mletih v mlinčku za kavo),
- 100 g lešnikov (mletih v mlinčku za kavo),
- 3 jedilne žlice kokosovega masla/olja,
- 6 v vodi namočenih datljev,

za nadev
- 3 do 4 banane,
- 3 jedilne žlice kokosovega masla/olja,
- 2 jedilni žlici lanenih semen (mletih v mlinčku za kavo),
- 4 jedilne žlice temnega/grenkega kakava,
- 2 jedilni žlici medu (ali javorjevega sirupa),
- 5 datljev,
- cimet, ingver... v prahu.

Čas priprave: cca 30 minut, ali še manj.

Opomba: Iz recepta in sestavin je razvidno, da je torta kalorična in nasitna, tako da zadostuje za dosti jedcev, če je postrežena v manjših kosih. :) Je pa zdrava!

petek, 8. februar 2013

Krompir s sojinim mesom po grško


Naprej s slanim kropom popariš sojine koščke, pustiš, da se zmehčajo. Potem zmehčane sojine koščke če zaliješ/natreš z oljčnim oljem, da se pri peki ne uzsušijo, ampak se lepo hrustljavo zapečejo. Z oljčnim oljem namastiš pekač, vanj položiš sojine koščke (na dno, da se preveč ne izsušijo) na kose narezan olupljen (razen, če je mlad) krompir, dodaš na tanke rezine narezan česen, črne sušene olive, soliš, začiniš z rožmarinom in zaliješ z rdečim vinom. Pečeš v pečici na 200 stopinj celzija, cca 40. minut.

Sestavine:
- sojino meso,
- krompir.
- črne sušene olive,
- česen,
- sol, rožmarin
- 1 dcl rdečega vina.

Čas priprave: 60 minut.

Pečen mlad krompir kifelčar



Priprava te jedi je tako enostavna, da recepta nima smisla objavljati. Ker pa je tale 'kifelčar' tako srkčkano srčkaste oblike, ga objavljam.

Kromipir opereš in ga neolupljenga narežeš na debelejše kolute (majhne krompirje pustiš v kosih ali jih razpoloviš) ter ga ob občasnem mešanju spečeš v ponvi, na raztopljeni kokosovi maščobi. Soliš po okusu. Definitivno najokusnejša vrsta krompirja - kifelčar! :P

Sestavine:
- mlad krompir kifelčar,
- kokosova mast,
- sol.

Čas priprave: cca 30 minut

Cimetova jabolčna torta


Najprej v veliki skledi zmešaš moko z vinskim kamnom in cimetom in dodaš sladkor. V drugi skledi zmešaš razpuščeno margarinao in sojino-riževo mleko ter tekočo zmes vliješ v skledo s suhimi sestavinami in vse zmešaš v gladko maso. Testo vliješ v s peki papirjem obložen tortni model in ga obložiš s tanko narezanimi jabolčnimi krhlji, ki jin pomažeš z razpuščeno margarino. Nazadnje vrhnjo plast potreseš s sladkorjem in cimetom. Pečeš prbližno 45 do 50 minut. Odlična je topla (kot večina jabolčnih pit in peciv) pa tudi hladna.

Sestavine:
za testo
- 250 g pirine moke (tip 650),
- 2 člički cimeta,
- 2 žlički vinskega kamna,
- 110 g sladkorja (lahko v prahu, ni pa nujno),
- 60 g raztpljene margarine (Vitaquell Gourmet),
- 1,5 dcl sojino-riževega mleka.

za nadev:
- 2 jabolki,
- 1 žlica razpuščene margarine,
- 1 žlička cimeta.

torek, 5. februar 2013

Ajdove palačinke / Ajdova palačinkina torta


Moko zmiksaš z oljem, soljo in vodo. Pustiš stati pol ure, da masa nabrekne... Palačinke sicer pečem brez maščobe, vendar je prav pri ajdovih palačinkah fino, da daš vsaj pri peki prve palačinke malo olja. Lahko se zgodi, da bo pri peki ajdovih palačink nekaj težav... In če ne želiš ajdovih žgancev, se splača potrudit, kajti ajdve palačine so res dobre. Najbolje je, da jih pečeš na precej velikem ognju in jih pri tem seveda hitro obrneš.

K okusu ajdovih palačink se izvrstno poda sojina smetana, praženi lističi mandljev, mleti mandlji ali mleti orehi, sladkani z javorjevim sirupom.

Še najraje iz ajdovih palačink naredim palačinkovo torto. Plastiš palačinke, smetano, mlete mandlje ali orehe, sladkane z javorjevim sirupom. Odlična in 'zdrava' torta! Delala sem jo celo v kampu  na Hvaru, za hčerkin rojstni dan. Po nekaj letih se te torte še danes spomnimo! :)

Sestavine:
za palačinke:
- 250 dag ajdove moke,
- 1/2 l vode,
- 3 žlice olja,
- 1 žlička soli.

za nadev:
- sojina smetana za stepanje,
- po mandlji, orehi, mlt, nasekljani...,
- javorjev sirup.

Čas priprave: miksanje, pol ure počivanja, in peka. Lahko traja... čas aktivnosti cca 20 minut, odvisno od spretnosti ;-)

Opomba: Ajdove palačinke, čeprav rahlo soljene, so nevtralnega okusa. Lahko jih polniš sladko ali slano... Ajda je bogata z esencialnimi aminokislinami in zato zelo priporočljiva v vegetarijanski in veganski prehrani.

Lazanja s sojinim mesom in paradižnikom


Najprej s slanim kropom popariš sojino meso, pustiš, da se zmehča. Potem sojino meso odcediš in ga popečeš na oljčnem olju. Lahko pa pred tem prepražiš tudi čebulo in česen, vendr jaz ne, ker Maša :) ne mara čebule in česna. Če pa delam lazanjo, jo delam, ko smo vsi štirje doma ;-). Rahlo popečeno sojino meso začiniš z malo popra, s soljo in origanom in zaliješ  s paradižnikovo mezgo ter pustiš do kratkega vretja. V drugi posodi pripraviš bešamel: razpustiš margarino (uporabljam Vitaquell Gourmet), dodaš pirino moko (T 650) in zaliješ s soja-riž mlekom, dodaš ščep soli in naribaš muškatni orešček. Z metlico očasno premešaš in pustiš, da zavre.

Pekač na dnu naoljiš in prekriješ z bešamelom. Potem začneš z nalaganjem plasti: testenine, bešamel, omaka itn. Za vrhnjo plast pustiš malo več bešamela, ki se lepo zapeče. Če ješ sir, daš na vrhnjo plast še nariban parmezan. Potrebno pa ni. Priporočam polnozrnate pirine testenine (Natur pur) brez jajc.

Sestavine:
za omako
- sojino meso (pol jušnega krožnika),
- paradižnikova mezga (0,5 l)
- sol, poper, origano,
za bešamel
- 1 žlica margarine (lahko masla),
- 1/2 l sojino-riževega mleka
- ščep soli, muškatni orešček.
in lazanje.

Čas priprave: 15 inut za omaki in 30 minut za peko.

Pražen tofu


Na olju najprej pražiš nasekljano čebulo. Dimljen tofu narežeš na drobne koščke, ga dodaš k čebuli in na hitro na močnem ognju in ob mešanju popečeš. Navaden tofu razdrobiš z vilico in ga vmešaš k čebuli in dimljenemu tofuju. Začiniš s soljo, poprom in kurkumo. Tako jed postane podobna umešanimi jajcem, po barvi. Sicer pa kurkuma da jedi odličen okus. Na koncu, za sočnost, dodaš še 2 žlici vode. Namesto navadnega lahko uporabiš tudi t.i. mehki tofu (silken tofu), v tem primeru ni potrebno na koncu dodati vode, saj je mehki tofu bolj sočen kot navaden. (Približno takšen recept je Aleš našel na internetu in sem ga povzela...)

Sestavine:
- oljčno olje,
- čebula,
- dimljen tofu (v ramerju 1:2 do navadnega ali mehkega tofuja),
- navaden ali mehki tofu,
- sol, poper, krkuma.

Čas priprave: 15 minut.

Opomba:
Takole pražen tofu je odličnega okusa, zraven paše kruh. V tej kombinaciji je samostojna jed, ki paše tako za kosilo kot večerjo.

nedelja, 3. februar 2013

Zelenjavno-chia polpetki


Prijateljica Tanja :) me je navdihnila za tele polpetke. Ona jih dela malo drugače... z ovsenimi kosmiči, jaz pa sem se jih lotila samo z zelenjavo in chia semeni... Poleptki (kakršnikoli) so mi nasploh za pripravo izjemno všeč, ker omogočajo izjemno mero ustvarjalnosti in improvizacije. Tako glede izbora sestavin, kot glede njihovih razmerij... in seveda oblikovanja. Pri pripravi hrane je poseben užitek, če jo pripravljaš, mešaš, gneteš, oblikuješ... z golimi rokami. Če imaš kje velik maneverski prostor, ga imaš pri polpetkih! :) In do konca pečeja ne veš, kakšno obliko in okus bo polpetek prevzel.... Bi lahko kar vlekli kakšne vzporednice na podorčje likovnega utvarjanja... ;)

Chia semena poliješ z vodo, v kateri nabreknejo in učinkujejo kot lepilo oz. povezovalec sestavin.... Chia semena so odlična sestavina za zelenjavne polpete! Ne potrebuješ niti moke, zdroba..., skratka nobenega škrobnega materiala, ki bi omogočal vezavo vseh sestavin. Nasekljaš čebulo (mlado, staro), naribaš korenje (rumeno ali rdeče, zeleno...) in bučko (cukini), soliš, začiniš po okusu in pregneteš z rokami. Z navlaženimi rokami oblikuješ polpetke po želeni velikosti in obliki ter jih daš v ponev z razgrezim oljčnim oljem. Pečeš par minut na vsaki strani. Po pečenju položiš na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

Sestavine:
- chia semena,
- cukini,

- čebula,
- korenje (rumeno, rdeče),
- zelena,
. oljčno olje,
- sveže začimbe po lastnem izboru.


Čas priprave: cca 30 minut (odvisno od količine), uporabljam multupraktik, za ribanje zelenjave.

Opomba:
Polpetki so zelo okusni topli, odlični pa so tudi hčadni, zato bodo tudi za večerjo še kako teknili. Chia semena so poglavje zase... Prodajalci jih zelo reklamirajo kot 'oh in sploh'. Verjamem v njihovo učinkovitost. Meni pa se zdijo v kuhariji zelo fajn, ker so nevtralnega okusa, primerni tako za pripravo hladne, presne kot kuhane hrane, za sladice in vse, kar ti pride na pamet....

Moja najljubša sol pri pripravi zelenjavnih jedi je:
http://www.lebegesund.de/kraeutersalze-4zyehtadxq5/lebe-gesund-wuerzfee-gemuesebruehe-f33zb9m045u.html

Veganski golaž s polento


Polento skuhaš z dodatkom oljčnega olja in soli. Koščke sojinega mesa posoliš in popariš, pustiš stati nekaj minut, da se zmehčajo. Nato na oljčnem olju v ponvi rahlo prepražiš 1 belo in 1 rdečo čebulo, soliš, da se čebula zmehča. Odcediš sojine koščke in jih pražiš s čebulo. Zaliješ s paradižnikovo mezgo (domačm pasiranim paradižnikom), zavreš, dodaš rdeče ali črno vino (modra frankinja da odličen okus) in začimbe - lovorjev list, rožmarin, origano, timijan in še kratek čas kuhaš. Po mojem okusu zraven najbolj paše polenta in zelena solata.

Sestavine (za 2 osebi):
- koruzni zdrob za polento,
- 1 bela čebula,
- 1 rdeča čebula,
- sojini koški (3 pesti, ali več, odvisno od okusa),
- 0,5 do 0,75 l paradižnikove mezge,
- 1 do 1,5 dcl rdečega/črnega vina,
- lovor, rožmarin, origano, timijan.

Čas priprave: 30 minut.

Opomba:
Ne spomnim se več kje in kdaj sem slišala (zdi se mi,  da na vadbi joge...), da naj kuhar/ica hrane ne bi poskušal/a, med kuhanjem  in preden jo ponudi... Če kje, se pri pripravi veganskega golaža, zaradi ustrezne količine vina in okusa, ki ga le-ta da golažu, splača probat... Zdi se mi, da je prav vino tisto, ki da tej hrani piko na i! :)

Sladki krompir s koromačem iz pečice


To jed sem pripravila danes, porabila sem sestavine, ki sem jih imela pri roki. Zdelo se mi je, da bodo okusi sladkega krompirja in koromača (sladkega janeža), z jabolčno skorjico nekaj posebnega. In res! Presenetljivo okusno! Sladkastemu okusu glavne jedi je odlično pasala rahlo grenka solata iz radiča (palla rossa), začinjena z bučim oljem in balzamičnim kisom.

Sladki krompir na tanko olupiš, narežeš na tanke kolute. Koromač narežeš na tanke rezine, približno v debelini kolutov sladkega krompirja. Narezan krompir in koromač položiš v pekač, lahko izmenično postavljaš v poševne plasti, še bolje pa je, da vse kar zmešaš z rokami. Soliš, malo popraš, začiniš z muškatnim oreškom. Zaliješ lahko ali s sojino smetano (pri tem malo naoljiš dno pekača z oljčnim oljem) ali z raztopljenim maslom/margarino (v tem primeru ni potrebno namastiti pekača). Za vrhnjo plast pripraviš nasekljano jabolko, pest sončnic in nariban sir. Zmešano zmes razporediš po vrhu. Pečeš na 200 stopinj, cca. 40 minut oz. toliko, da se sladki krompir zmehča.

Sestavine:
- 1 sladki krompir,
- 1 koromač,
- 1/2 sojine smetane (ali cca 80 g raztopljenega masla ali margarine),
- sol, poper, nariban muškatni orešček.
za skorjo:
- 1 jabolko,
- pest sončnic,
- 2 žlici naribanega sira.

Opomba: Sladki krompir se speče hitreje kot navaden krompir. Med peko lahko z vilico preizkusiš, ali je že dovolj mehak oz. pečen.

Čas priprave: 50 minut.

Polnozrnat pirin kruh z vinskim kamnom

 

Polnozrnato pirino moko zmešaš z 1 žličko soli in 2 žličkama vinskega kamna. Dodaš 2 žlici oljčnega olja in mineralno vodo, ki vsebuje CO2. Vse sestavine zmiksaš in po želji dodaš 1 do 2 pesti semen (sončnice, lan, sezam). Maso daš v z oljčnim oljem pomaščen pekač. 30 minut pečeš na 200 stopinj in še 20 minut na 180 stopinj.

Sestavine:
- 450 dag polnozrnate pirine moke
- 1 žlička soli,
- 2 žlički vinskega kamna,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 450 dcl mineralne vode (s CO2),
- 2 žlici semen (sončnica, lan, sezam).

Čas priprave: 60 minut.

Opombe:
Kruh je zelo okusen in nasiten. Pripravljen in pečen je v 1 uri. Ker ni kvasa, testu ni potrebno vzhajati. Priporoča se tudi v protiglivični dieti.

-

Basmati riž s popečenim sezamom in sončnicami


Željeno količino basmati riža popražiš v posodi, v kateri se jed ne prijema, na oljčnem olju, na katerem prej rahlo popražiš strt česen ali začiniš s česnom v prahu. Zaliješ z dvojno količino vode in skuhaš. V riž lahko po kuhanju vmešaš sojino smetano ali žlico kisle smetane. V ponvi prepražiš pest sončnic in pest sezama, ki ju na koncu vmešaš v riž.

Sestavine:
- oljčno olje,
- basmati riž,
- sol,
- česen (lahko v prahu),
- sezam,
- sončnice,
- sojina (kisla) smetana.

Čas priprave: 20 minut.