Powered By Blogger

torek, 5. februar 2013

Ajdove palačinke / Ajdova palačinkina torta


Moko zmiksaš z oljem, soljo in vodo. Pustiš stati pol ure, da masa nabrekne... Palačinke sicer pečem brez maščobe, vendar je prav pri ajdovih palačinkah fino, da daš vsaj pri peki prve palačinke malo olja. Lahko se zgodi, da bo pri peki ajdovih palačink nekaj težav... In če ne želiš ajdovih žgancev, se splača potrudit, kajti ajdve palačine so res dobre. Najbolje je, da jih pečeš na precej velikem ognju in jih pri tem seveda hitro obrneš.

K okusu ajdovih palačink se izvrstno poda sojina smetana, praženi lističi mandljev, mleti mandlji ali mleti orehi, sladkani z javorjevim sirupom.

Še najraje iz ajdovih palačink naredim palačinkovo torto. Plastiš palačinke, smetano, mlete mandlje ali orehe, sladkane z javorjevim sirupom. Odlična in 'zdrava' torta! Delala sem jo celo v kampu  na Hvaru, za hčerkin rojstni dan. Po nekaj letih se te torte še danes spomnimo! :)

Sestavine:
za palačinke:
- 250 dag ajdove moke,
- 1/2 l vode,
- 3 žlice olja,
- 1 žlička soli.

za nadev:
- sojina smetana za stepanje,
- po mandlji, orehi, mlt, nasekljani...,
- javorjev sirup.

Čas priprave: miksanje, pol ure počivanja, in peka. Lahko traja... čas aktivnosti cca 20 minut, odvisno od spretnosti ;-)

Opomba: Ajdove palačinke, čeprav rahlo soljene, so nevtralnega okusa. Lahko jih polniš sladko ali slano... Ajda je bogata z esencialnimi aminokislinami in zato zelo priporočljiva v vegetarijanski in veganski prehrani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar