Powered By Blogger

nedelja, 3. februar 2013

Sladki krompir s koromačem iz pečice


To jed sem pripravila danes, porabila sem sestavine, ki sem jih imela pri roki. Zdelo se mi je, da bodo okusi sladkega krompirja in koromača (sladkega janeža), z jabolčno skorjico nekaj posebnega. In res! Presenetljivo okusno! Sladkastemu okusu glavne jedi je odlično pasala rahlo grenka solata iz radiča (palla rossa), začinjena z bučim oljem in balzamičnim kisom.

Sladki krompir na tanko olupiš, narežeš na tanke kolute. Koromač narežeš na tanke rezine, približno v debelini kolutov sladkega krompirja. Narezan krompir in koromač položiš v pekač, lahko izmenično postavljaš v poševne plasti, še bolje pa je, da vse kar zmešaš z rokami. Soliš, malo popraš, začiniš z muškatnim oreškom. Zaliješ lahko ali s sojino smetano (pri tem malo naoljiš dno pekača z oljčnim oljem) ali z raztopljenim maslom/margarino (v tem primeru ni potrebno namastiti pekača). Za vrhnjo plast pripraviš nasekljano jabolko, pest sončnic in nariban sir. Zmešano zmes razporediš po vrhu. Pečeš na 200 stopinj, cca. 40 minut oz. toliko, da se sladki krompir zmehča.

Sestavine:
- 1 sladki krompir,
- 1 koromač,
- 1/2 sojine smetane (ali cca 80 g raztopljenega masla ali margarine),
- sol, poper, nariban muškatni orešček.
za skorjo:
- 1 jabolko,
- pest sončnic,
- 2 žlici naribanega sira.

Opomba: Sladki krompir se speče hitreje kot navaden krompir. Med peko lahko z vilico preizkusiš, ali je že dovolj mehak oz. pečen.

Čas priprave: 50 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar