Powered By Blogger

nedelja, 3. februar 2013

Zelenjavno-chia polpetki


Prijateljica Tanja :) me je navdihnila za tele polpetke. Ona jih dela malo drugače... z ovsenimi kosmiči, jaz pa sem se jih lotila samo z zelenjavo in chia semeni... Poleptki (kakršnikoli) so mi nasploh za pripravo izjemno všeč, ker omogočajo izjemno mero ustvarjalnosti in improvizacije. Tako glede izbora sestavin, kot glede njihovih razmerij... in seveda oblikovanja. Pri pripravi hrane je poseben užitek, če jo pripravljaš, mešaš, gneteš, oblikuješ... z golimi rokami. Če imaš kje velik maneverski prostor, ga imaš pri polpetkih! :) In do konca pečeja ne veš, kakšno obliko in okus bo polpetek prevzel.... Bi lahko kar vlekli kakšne vzporednice na podorčje likovnega utvarjanja... ;)

Chia semena poliješ z vodo, v kateri nabreknejo in učinkujejo kot lepilo oz. povezovalec sestavin.... Chia semena so odlična sestavina za zelenjavne polpete! Ne potrebuješ niti moke, zdroba..., skratka nobenega škrobnega materiala, ki bi omogočal vezavo vseh sestavin. Nasekljaš čebulo (mlado, staro), naribaš korenje (rumeno ali rdeče, zeleno...) in bučko (cukini), soliš, začiniš po okusu in pregneteš z rokami. Z navlaženimi rokami oblikuješ polpetke po želeni velikosti in obliki ter jih daš v ponev z razgrezim oljčnim oljem. Pečeš par minut na vsaki strani. Po pečenju položiš na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.

Sestavine:
- chia semena,
- cukini,

- čebula,
- korenje (rumeno, rdeče),
- zelena,
. oljčno olje,
- sveže začimbe po lastnem izboru.


Čas priprave: cca 30 minut (odvisno od količine), uporabljam multupraktik, za ribanje zelenjave.

Opomba:
Polpetki so zelo okusni topli, odlični pa so tudi hčadni, zato bodo tudi za večerjo še kako teknili. Chia semena so poglavje zase... Prodajalci jih zelo reklamirajo kot 'oh in sploh'. Verjamem v njihovo učinkovitost. Meni pa se zdijo v kuhariji zelo fajn, ker so nevtralnega okusa, primerni tako za pripravo hladne, presne kot kuhane hrane, za sladice in vse, kar ti pride na pamet....

Moja najljubša sol pri pripravi zelenjavnih jedi je:
http://www.lebegesund.de/kraeutersalze-4zyehtadxq5/lebe-gesund-wuerzfee-gemuesebruehe-f33zb9m045u.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar