Powered By Blogger

petek, 15. februar 2013

Veganski makroni


Tole je Petrin recept Oreo srčki, jaz pa sem jih poimenovala Veganski makroni :)

Tu je povezava:
Oreo srčki


                                                    moji makrončki :P

Povzemam recept za testo:


- 120 g pirine moke (T 650),
- 30g + 2 JŽ temnega kakava v prahu (Alnatura),
- 78g + 2 JŽ sladkorja (Bio Natur pur Rohrzucker),
- 1/4 čž soli,
- 1/2 čž pecilnega praška - vinski kamen (Alnatura),
- 1 čž bio vanilijevega sladkorja,
- 44 g stopljenega kokosovega olja,
- 3 jž rastlinskega mleka,
- 2 jž agavinega sirupa.
V eni skledi zmešaš tekoče sestavine, v drugi suhe, nato pa tekoče primešaš suhim in dobro zmešaš, lahko z mikserjem (spirlnim) ali z roko. Masa naj pol ure počiva. Pečico segreješ na 150 °C . Testo enakomerno razporediš (lahko z roko) v pekač z obodom, ali v majhne pekače za pite (10 cm premer) in jih pečeš 15 minut (oz. 10 minut v majhnih pekačih) v pekaču ali na peki papriju, če je testo v tortnem obodu ali modelu. Testo po peki ostane mehko.

Chili con Soya


Chili con Soya, enoločnica s sojinim mesom, rdečim fižolom, začinjena s chilijem in cimetom v prahu.

Čez noč namočiš rdeč fižol in ga naslednji dan skuhaš.
V večji posodi na oljčnem olju do mehkega prepražiš drobno nasekljano čebulo in strt česen, soliš. Med tem s slanim kropom popariš sojino meso (drobne ali večje koščke, po želji). Ko se sojino meso zmehča, ga dodaš čebuli in česnu ter kratko popražiš. Že na začetku dodaš malo chilija v prahu. Zaliješ s paradižnikovo mezgo (jaz uporabljam domačo), zavreš, dodaš kuhan fižol, začiniš z lovorjevim listom, cimetom in chilijem. Soliš po okusu. Še malo kuhaš. Chili najboljši okus razvije šele po nekaj urah. Zato je fino, če nekaj časa stoji. Kot chili je tudi cimet je pri tej jedi nepogrešljiv. Poskusi! Drugi dan je še boljši! ;-)

Chili con Soya je hitro pripravljen, še posebej, če uporabiš fižol iz kozarca (Alnatura). Čeprav ga jaz rajše kuham, kot sploh vse stročnice. Izogibam se konzervirani hrani.

Sestavine:
- manjša rdeča in manjša bela čebula,
- 2- 3 strte zobe česna,
- pol jušnega krožnika suhega sojinega mesa,
- 0,75 dcl do 1 l paradižikove mezge,
- 200 g rdečega kuhanega fižola,
- sol, chili, cimet, lovorjev list.

Čas priprave: 30 minut. (in kuhanje čez noč namočenega fižola)

Mini zelenjavne pite


Zmešaš moko s soljo, razpustiš margarino (ali maslo) ter vse pregneteš v gladko testo, dodaš 1 do 2 žlici vode, po potrebi. Testo pustiš počivati pol ure. V tem času pripraviš zelenjavni nadev.

Potem testo razdeliš na 6 delov in 6 mini pekačev( z 10 cm premerom) z rokami obložiš s testom.  Pečeš v pečici na 200 stopinj Celzija, 10 do 15 minut, da se testo lepo zapeče. Najbolje je, da mini pekače položiš v velik pekač (torej ne položi mini pekačev na mrežo), ker se pri peki lahko cedi maščoba iz pekačev, pa da se pečica ne zapaca...

Za nadev na kratko dušiš zelenjavo, jo začiniš po svoje.Tu je možnih nešteto kombinacij, sama uporabim tisto, kar imam pri roki, zato vedno skombiniram kaj novega.

Na zgornji fotografiji je na oljčnem olju dušena mešanica pora, naribanega rumenega in rdečega korenja, drobno nasekljane rumene in zelene paprike ter na koncu dodanih indijskih oreškov. Začinila sem s soljo in curryjem.

Pečeno testo vzameš iz pekačev, položiš na krožnike in jih napolniš z zelenjavnim nadevom. Ponudiš in ješ toplo. Resnično zelo zelo okusna jed! :P

Sestavine:
za testo
- 200 g pirine moke (T 650) ali polnozrnate,
- 1/2 čajne žličke soli,
- 100 g razpuščene margarine Vitaquell Gourmet (ali masla),
- 1 do 2 žlici vode.

za nadev
- 500 g mešane in na oljčnem olju (ali kokosevi maščobi) dušene zelenjave, soljene in začinjene.

Čas priprave: 30 minut (testo počiva 30 minut!).

nedelja, 10. februar 2013

Humus

Čez noč namočiš čičeriko in jo naslednji dan skuhaš (cca 45 minut). V multipraktiku zmiksaš kuhano čičeriko, oljčno olje, limonin sok, tahini, česen, sol, začimbe, malo vode. Priporočam mešanico arabskih začimb. Do zdaj se je izkazalo, da je s to mešanico začimb humus prav božanskega okusa! Po potrebi dodajaš malo vode, lahko tudi tiste, ki jo prihranič od kuhanja čičerike, da dobiš bolj ali manj čvrst humus. Humus lahko hraniš nekaj dni v hladilniku. Zraven odlično pašejo zelenjavno-chia polpetki (http://katjina-kuharija.blogspot.com/2013/02/zelenjavno-chia-polpeti.html).

Sestavine:
- 250 g kuhane čičerike,
- 3 zobi česna,
- sok 1 limone,
- 4 žlice oljčnega olja,
- 1 do 2 žlici tahinija,
- sol, (arabske) začimbe.

Čas priprave: 10 minut.