Powered By Blogger

sobota, 13. april 2013

Veganska porova zloženka

Krompir. Zelo ga imam rada. Samo mora biti dober, okusen. Tak prav gotovo ni tisti, ki ga lahko kupiš v trgovini ali ješ v kakšni gostilni. Zato bo krompir prvi, ki ga bom zasadila na njivo. Krompirja niti ne jemo veliko, kupujem in dobim ga neposredno pri pridelovalcih, ki ga pridelajo naravno in ga skladiščijo kot je treba, ki ga ne perejo..., ampak samo pobranega in posušenega shranijo v pravi kleti.... Dober krompir je res dober! Krompir pripravljam na različne načine, z manjšimi variacijami, vse variante pa so zelo okusne.

To je varianta krompri & por, porova zloženka. Da je vse pripravljeno čim hitreje, uporabiš multipraktik in sesekljaš olupljen krompir in očiščen por. Sesekljano mešanico položiš v z oljčnim oljem namaščen pekač. Začiniš s soljo, poprom in mušaktnim oreščkom, po želji dodaš še malo oljčnega olja ter vse premešaš. Vrhnjo plast prekriješ z jabolčno skorjico (jabolko nasekljaš in zmešaš s sončničnimi semeni, če ješ sir, lahko dodaš še malo naribanega sira).


Vse skupaj zaliješ s sojino smetano, po celotni površini, da se vsa masa prepoji z njo. Pečeš v pečici, na 200°C, približno 35 minut. Meni se rado zgodi, da malo preveč zapečem, vsaj ob vogalih... ;-)


Sestavine (za 2 osebi):
- 1/2 kg krompirja,
- 1 večji por,
- oljčno olje,
- sol, poper, muškatni orešček,
- 1 jabolko,
- 2 pesti sončničnih semen,
- 1 sojina smetana (Vitaquell ali katera druga).

Čas priprave: 50 minut.

nedelja, 7. april 2013

Veganska sadna torta




Tale torta je nastajala  iz trenutka v trenutek. In je s tega vidika moja najbolj spontana torta do zdaj :)

Na začetku je bilo jasno samo to, da spečem veganski biskvit, kot osnovo nečemu... Zaželela sem si veganske vanilijeve kreme. Malo sem pogooglala, a na hitro nisem našla nič primernega oz. dovolj enostavnega in hitrega za pripravo. Ker nisem želela zapravljati preveč časa, sem se odločila za vanilijev puding. Le-temu pa sem želela dodati sadje. Ko kuham in pečem seveda izhajam iz sestavin, ki jih imam doma. Če česa nimam, pač zimproviziram, kot nas to večina počne. In ravno v tem je mik in čar kuharije. Da pričakuješ napričakovano. :) Torej, torto sem se namenila obložiti s sadjem, za katerega sem si v teh podaljšanih sivih in še vedno povsem zimskih dneh želela, da je  živih in kontrastnih barv v primerjavi z vsakdanjo sivino. Glede na vanilijevo bež podlago in glede na sadje iz domače sklede je bil kivi ta, ki je lahko bil najbolj dekorativen in seveda združljiv z okusom. Nedavno sem kupila kompot, po resnično izjemno dolgem času. Kompotov in konzervirane hrane se izogibam. Mdr. tudi s stališča joge, da je tako konzervirana kot postana hrana  z vidika 'zastane' energije nepriporočljiva. Pa saj nam dejansko ne paše, a ne? Ta ananasov kompot pa je vendarle prišel prav - sok za navlažitev biskvita in ananasovi koščki za oblogo. Ananas obožujem, vendar po zaužitju svežega sadeža že nekaj let dobivam tako hude bolečine v želodcu, da ga ne morem jesti. Kislina svežega ananasa, ki je menda zelo podobna želodčni kislini, je za moj želodec prehuda. Kompot pa je zame o.k. Pa še nekaj. Že več kot deset let ne delam ničesar z želatino, ki je živalskega izvora. Nekajkrat sem v večjih trgovinah v okolju, kjer živim, poskušala kupiti vegansko želatino, a je nisem našla.  Pred slabim letom pa je  magična znamka Veggie Spar prispela na prodajne police. In hotela sem poskusiti ta agar-agar (Gelier Fix), končno....

Za biskvit najprej zmešaš suhe sestavine, potem dodaš olje in mineralno vodo s CO2. Biskvitno maso vliješ v pekač in pečeš 25 minut na 170°C. (Namesto pšenične moke uporabljam pirino moko, ker deluje manj kislo kot pšenica, pira ima tudi manj glutena kot pšenica.) KO se biskvit malo ohladi, ga iz pekača položiš na tortni krožnik, dodaš tortni obod, v katerega kasneje dodajaš naslednje plasti, da se strdijo.

Puding skuhaš po navodilu, namesto kravjega uporabiš soja-rižev napitek. Namesto 1/2 litra rastlinskega mleka uporabiš samo 450 ml mleka, da je puding bolj čvrst.

Biskvit obložiš z ananasovim kompotom (brez dodanega sladkorja), nato zaliješ s pudingom.

Ko se malce ohladi, plast pudinga obložiš s sadjem. In če želiš fancy videz, še prekriješ z vegansko želatino.

Sestavine:
 za veganski biskvit:
- 200 g bio pirine moke (tip 630),
- 120 g bio sladkorja (Natur Pur),
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja (Alnatura Bourbon),
- 3 čž pecilnega praška (Alnatura vinski kamen),
- 6 JŽ sončničnega olja,
- 2,5 dcl gazirane mineralne vode.

Za veganski puding:
- vanilijev puding Alnatura,
- 450 ml soja-riž napitka/mleka Alnatura,
- 3 JŽ sladkorja (Natur Pur).
Skuhaš po navodilih, za večjo čvrstost pudinga uporabiš 0,5 dcl manj mleka.

za oblogo:
- anansov kompot,
- 2 kivija.

Agar-Agar / veganska želatina po navodilih ( ni pa nujno potrebna, samo videz torti da bolj bleščeč in glamurozen, pa malo bolj čvrsto naredi celo torto :P)

Čas prirave: 70 minut