Powered By Blogger

nedelja, 23. februar 2014

Presna torta pinky malina






Podlaga:
- 100 g mandljev,
- 50 g indijskih oreškov,
- 4 JŽ dateljeve kreme,
- 3 JŽ agavinega sirupa,
- 2 JŽ temnega kakava,
- ščepec soli,
- 2 JŽ kokosovega olja.

Krema:
- 1 skodelica 8-12 ur namočenih indijskih oreškov,
- 2 skodelici malin (lahko tudi za- oz. odmrznjenih),
- 4 JŽ dateljeve paste,
- 50 ml agavinega sirupa,
- 1/2 sveže stisnjene limone,
- 150 ml kokosovega olja,
- 1,5 čž cimeta.

Najprej v vodi namočiš 3/4 skodelice izkoščičenih datljev in 100 g indijskih oreškov. Namakaš 8 do 12 ur. V presni prehrani je namakanje oreškov zelo pomembno. "Oreški, semena, stročnice in rastline preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo strupeni zaviralci rasti, dokler pogoji narave niso ustrezni za njihovo rast. Obrambni mehanizem narave vključuje prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju in se seveda lahko odstranijo, če je dovolj padavin in se kalitev lahko začne. Z namakanjem naših oreškov samo posnemamo naravo. Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. Ti inhibitorji in strupene snovi so ACE, fitati (fitinska kislina), polifenoli (tanini) in goitrogeni." Tako.

Za podlago lahko torej namočiš oreške ali ne, odvisno, kako zdravo želiš jesti. V tem primeru so mandlji in indijski nenamočeni, sekljani direktno v multipraktiku. Če želiš manj grobo podlago, pa zmelji oreške na bolj drobno, v kavnem mlinčku... Meni se je pred dnevi pokvaril že tretji kavni mlinček, v katerem sem mlela oreške in semena. Tako da iščem drugo tehnično rešitev...

Datljeva pasta: namočene datlje skupaj z vodo zmešaš v gladko maso s paličnim mešalnikom.
Sekljaš torej sestavine, postopoma. Maso daš v tortni model in postaviš v hladilnik.

Za kremo - v multipraktiku najprej zmiksaš namočene indijske oreške (po namakanju jih splakni pod tekočo vodo), dodaš sadje, datljevo pasto, agavin sirup, cimet, limonin sok in nazadnje kokosovo olje, ki naj bo tekoče.

Maso vliješ na podlago, v tortni model, postaviš v hladilnik. Po uri ali dveh, ko se masa že malo strdi, lahko dodaš dekoracijo, v tem primeru so to maline, domače, iz zamrzovalnika. Torta naj stoji v hladilniku čez noč, ali vsaj 8 ur, da se strdi. Pri tej tortici sem uporabila zamrznjene maline ki so oddale precej soka, zato se krema ni zadosti strdila. Če bi dala nemasto 100 150 ml kokosovega olja ali dodala 50 g kokosove moke bi bilo boljše. Okus po malinah je pa odličen. Zato boljše manj čvrsta torta, a bolj okusna. ;-)

Glede na zgornji citat o pomembnosti namakanja oreškov, semen in stročnic, vendarle priporočam namakanje tudi tistih oreškov, uporabljenih za podlago. :)