Powered By Blogger

nedelja, 13. oktober 2013

Sladki krompir iz pečice

Zelo enostavno in božansko slastno. Nad sladkim krompirjem in njegovim okusom sem vedno znova prijetno presenečena. :-)

Sladki krompir opereš in olupiš, ga narežeš na tanke kolobarje. cvetači opereš in jo narežeš na tanke režnje. soliš, naoljiš s sončničnimm oljem, začiniš z garam masalo. zaliješ s kokosovim mlekom ter posuješ z lističi mandljev. Pečeš 30 minut na 200 ° C.

- 4 manjši sladki krompiriji,
- ½ manjše cvetače,
- 100 ml kokosovega mleka,
- malo sončničnega olja,
- sol, garam masala,
- 2 pesti mandljev v lističih.




Pirini grisini

Za kvasov nastavek:
- 140 ml mlačne vode,
- 1 čž suhega kvasa brez aditivov,
- 1 čž javorjevega sirupa.

- 190 g pirine moke, tip 650,
- 30 g polnozrnate pirine moke,
- 30 g koruzne moke,
- 1 čž soli,
- 1 čž semen črne kumine ali rožmarina ali janeža...., po lastnem okusu,
- 3 JŽ oljčnega olja.

V skodelici zmešaš kvasov nastavek: mlačno vodo, kvas in sirup, pustiš stati 15 minut.

Zmešaš moko, sol, semena črne kumine (oz. rožmarin...), dodaš olje in kvasov nastavek. Testo mesiš še par minut. Hlebček testa daš počivati, na tanko ga premažeš z oljčnim oljem, da se ne izsuši. Na toplem naj testo počiva 1 uro. Potem testo malo sploščiš v oval in ga razrežeš na 1 cm široe trakove. Testene trakove potem raztegneš - masa naj bi dala cca 20 35 cm dolgih grisinov, lahko pa seveda tudi več krajših. Pred peko jih še rahlo namažeš z oljčnim pljem. Pečeš na peki papirju 12-15 minut v pečici na 180 stopinj, na pol peke jih obrneš. Pri nas smo jih pojedli takoj. :P

(recept je povzet/prirejen po Vegan Baker)