Powered By Blogger

sobota, 30. marec 2013

Velikonočna kremna juha iz zelene


V teh prznikih, ko še posebej prihaja do izraza izkoriščanje živali, ko ljudje porabijo enormne količine jajc, svinjskih krač in šunk, skratka težke hrane živalskega izvora, je velikonočna ;-) kremna juha iz gomolja zelene prava osvežitev, tako po okusu kot po učinkih zelene na naše telo.

Gomolj zelene vsebuje kalcij, magnezij, kalij in vitamin C. Spodbuja izločanje vode iz telesa, ugodno vpliva na ledvične kamne, artritis ter na živčni in limfi sistem. :)

Na oljčnem olju rahlo prepražiš nasekljano čebulo, dodaš na kocke narezano zeleno in korenček. Zaliješ z 1 litrom vode in kuhaš do mehkega, cca 10 minut. Začiniš z jušno soljo (Lebe Gesund) ali z navadno soljo. Tibor je po ovohavanju omamno in osvežilno dišečega koščka surovega gomolja zelene  ocenil, da bi kot začimbi juhi 'piko na i' dala nariban muškatni orešček in ingver v prahu. Imel je prav! :P

Po želji lahko ob koncu kuhanja dodaš še malo sojine smetane ter juho zmiksaš s paličnim mešalnikom.

Sestavine (za 4 osebe):
- oljčno olje,
- 1/2 čebule,
- 1/2 srednje velikega gomolja zelene,
- 1 rdeč korenček,
- jušna sol,
- muškatni orešček, ingver v prahu,
- sojina smetana.

Čas priprave: 20 minut.



ponedeljek, 25. marec 2013

Bananini mafini s temno čokolado

Posebej zmešaš mokre sestavine v multipraktiku, najprej čokolado, potem banane, sirup in stopljeno margarino in posebej suhe sestavine. Suhe sestavine postopoma vsuješ v mokre in zmiksaš v gladko maso, vendar na kratko, da testo ostane po peki rahlo. Pečeš v modelih za mafine, v peki papirčkih, 25 minut na 180 °C. Če imam dovolj sestavin, spečem dvojno maso, mafine zamrznem. Ko gremo na kakšno potovanje, jih vzamem s sabo, da vem, kaj (od sladkarij) jem... :P

Bananini mafini so meni najbolj okusni hladni, iz hladilnika. Ko so hladni pride aroma banane izraziteje do okusa.



sestavine (za 12 mafinov):
mokre sestavine:
- 125 g margarine (Vitaquell Gourmet),
- 65 g javorjevega ali agavinega sirupa,
- 3 srednje velike zrele banane,
- 70 g mlete temne čokolade,
- ali namesto čokolade 2 JŽ temnega kakava v prahu vmešaš med suhe sestavine.

suhe sestavine:
- 220 g polnozrnate pirine moke,
- 2 čž vinskega kamna (pecilnega praška),
-1/2 čž sode bikarbone,
- nariban muškatni orešček, cimet, kardamon, ingver v prahu....

Čas priprave: 35 minut.

nedelja, 24. marec 2013

Rdeče zelje z jabolkom in cimetom



Vreme še vedno ne dopušča vrtnarjenja, zato kuhamo, pečemo, kuhamo, papamo, .... :-)
Današnje odlično vegansko kosilo: rdeče zelje s slanim krompirjem in sejtanom. :P

Na olju najprej prepražiš sesekljano čebulo, dodaš narezano rdeče zelje, zaliješ z malo vode, soliš in dušiš. Jabolko olupiš in jo drobno sesekljaš ter jo vmešaš v zelje. Še naprej dušiš, dokler se zelje ne zmehča, proti koncu začiniš s poprom in cimetom in nazadnje dodaš še malo sojine smetane.

Krompir skuhaš v slani vodi, ko je kuhan, vodo odliješ (malo je pustiš, da ne bo krompir presuh), v krompir pa vliješ oljčno olje in sol (Sapori, Lebe Gesund) ter premešaš in premečkaš.

In še trgovinski sejtan po pariško (Veggie Spar), presenetljivo zelo okusen! ;-)

Še to, zraven zelo zelo paše hren,
jaz si ga kar razmažem po sejtanu.
Sestavine (za 2 osebi):
- kokosova mast za peko,
- 1 manjša čebula,
- 1/2 glave rdečega zelja,
- 1 jabolko,
- sol (Sapori, Lebe Gesund, poper, cimet),
- sojina smetana.

 
Čas priprave: 30 minut.




Krompirjeva slama


Krompir naribaš (ročno ali v multipraktiku), ga soliš, začiniš po svojem okusu (poper, muškatni orešček), premešaš, da se sol in začimbe enakomerno razporedio in daš v ponev z razgreto kokosovo maščobo. Z lopatko oblikuješ lep rob, tako da slama ne štrli iz kroga in da se robovi ne zapečejo preveč. Pečeš na zmernem ognju in ko se spodna plast zapeče, krompirjevo slamo preložiš na velik krožnik.  S hitrim obratom slamo obrneš nazaj v ponev in pečeš še na drugi strani. Čas peke je odvisen od količine oziroma debeline plasti krompirja, vendar je nariban krompir zelo hitro pečen, 20 do 30 minut.

Sestavine za 2 osebi:
- 3 srednje veliki krompirji,
- kokosova mast za peko,
- sol, poper, muškatni orešček....

Čas priprave: 30 minut.