Powered By Blogger

sobota, 15. junij 2013

Veganska čokoladna torta z jagodami in riževo smetano


Kljub temu, da je prostega časa zelo malo, sem uspela speči še en odličen veganski čokoladni biskvit. Res je zelo dober in enostaven za pripravo. Edino kar je, da se je recepta (Dunje Gulin) treba držati,vsaj po količinah in pri velikosti pekača. Imela sem maso za večji pekač, kot ga imam, zato sem morala peči dlje, na sredini pa je biskvit še vedno ostal rahlo premalo pečen. Namesto pšenične moke v izvirnem receptu sem uporabila pirino. Biskvit bi sicer lahko obložila s čokolado in dobila pravo čokoladno torto. Pa drugič. Ker nisem imela pri roki vseh potrebnih sestavin, v dolino in trgovino pa se mi ni ljubilo iti, sem uporabila, kar sem imela: nekaj jagod z vrta in nekaj gozdnin jagod, ki sem jih še našla in nabrala okoli hiše :).

Takole zgleda prva plast:















Sestavine za biskvit (za pekač premera 28 cm):
- 2 skodelici sojinega mleka,
- 1 čž jabolčnega kisa,
- 2 skodelici pirini moke (T 650),
- 1 čž sode bikarbone,
- 1 čž vinskega kamna (Alnatura),
- 2/3 skodelice kakava v prahu (Alnatura),
- 1/2 skodelice polnozrnate pirine moke,
- 1/4 čž cimeta v prahu,
- 2/3 javorjevega sirupa,
- 1/2 sončničnega olja,
- naribana lupina bio pomaranče ali limone,
- 1 sok manjše ožete pomaranče (za napojitev biskvita).

Najprej v posodi zmešaš sojino mleko in kis, pustiš stati nekaj minut.

V skledi dobro zmešaš suhe sestavine: moko (T650), sodo, vinski kamen, kakav, ščep soli. Nazadnje dodaš še polnozrnato moko in cimet.

V posodo s sojinim mlekom in kisom dodaš javorjev sirup, olje in naribano lupino, premešaš in nežno vliješ v posodo k suhim sestavinam ter premešaš z lopatko. Avtorica recepta priporoča da mešaš z lopatico, jaz sem vendarle uporabila mikser z metlicama, na nižji hitrosti. Preveč pa ne smeš mešati, lahko sicer testo postane gumijasto, kot pri mafinih... Maso vliješ v tortni pekač, obložen s peki papirjem. 

Pečeš 20-25 minut na 180° C, še bolje pa je, da preveriš z zobotrebcem sredino, če je pečena. Ohlajen biskvit prerežeš na pol in obe plasti napojiš s sokom sveže stisnjene pomaranče. Biskvit je tudi brez oblog zelo okusen. Za večjo sladkost pa ga lahko namažeš z marmelado, ali preliješ z javorjevim sirupom. Kor rečeno, sem uporabila tisto, kar sem imela pri roki. Riževo smetano (Soyatoo) in domače jagode. :P