Ko enkrat 'zalaufaš' s presnimi tortami, se ne moreš več
ustavit. Še posebej, ko prideš do res enostavnih, učinkovitih ter okusnih
receptov, kot so Petrini :)
(blog Veganska kuhinjica). In ko imaš toliko češenj, da ne veš, kaj bi z njimi…
lahko narediš češnjevo presno torto.
Recept deloma povzemam z bloga Veganska kuhinjica, deloma pa
sem torto naredila sama J.
Češnjeva krema je bila sprva precej tekoča in priznam, bila sem skeptična, da
se bo krema sploh strdila. A kokosovo olje dela svojo strjevalno čarovnijo. Torta
pa vsekakor mora stati čez noč (ali vsaj 8 ur) v hladilniku.
Podlaga:
- 4 JŽ datljeve kreme (Eno skodelico datljev za 8 do 12 ur namočiš, tako da voda ravno prekrije vse datlje. Naslednji dan vse skupaj zmiksaš s paličnim mešalnikom, 4 JŽ porabiš za testo, preostalo pa prihraniš za kremo),
- 1 skodelica indijskih oreškov,
- ½ skodelice mandljev,
- 3 JŽ agavinega sirupa,
- 2 JŽ kakava v prahu (Alnatura),
- 2 JŽ stopljene kokosove maščobe,
- ščep soli.
Vse sestavine v multipraktiku zmiksaš (kokosovo olje dodaš nazadnje) v čim bolj gladko maso, ki jo s pomočjo lopatke poravnaš v modelu (18 cm premera) in daš v hladilnik.
Podlaga:
- 4 JŽ datljeve kreme (Eno skodelico datljev za 8 do 12 ur namočiš, tako da voda ravno prekrije vse datlje. Naslednji dan vse skupaj zmiksaš s paličnim mešalnikom, 4 JŽ porabiš za testo, preostalo pa prihraniš za kremo),
- 1 skodelica indijskih oreškov,
- ½ skodelice mandljev,
- 3 JŽ agavinega sirupa,
- 2 JŽ kakava v prahu (Alnatura),
- 2 JŽ stopljene kokosove maščobe,
- ščep soli.
Vse sestavine v multipraktiku zmiksaš (kokosovo olje dodaš nazadnje) v čim bolj gladko maso, ki jo s pomočjo lopatke poravnaš v modelu (18 cm premera) in daš v hladilnik.
Krema:
- 1 skodelica 8 do 12 ur namočenih indijskih oreškov,
- 2 skodelici razkoščičenih in narezanih češenj,
- 4 JŽ (oz. preostanek od količine za podlago datljeve kreme,
- ½ čž cimeta,
- stisnjen sok 1 limete,
- 50 ml agavinega sirupa,
- 100 ml stopljene kokosove maščobe.
Vse sestavine postopoma v multipraktiku zmiksaš v gladko maso, kokosovo olje dodaš nazadnje ter maso vliješ v model s podlago. Po slabi uri, ko se krema že precej strdi, dodaš češnje za dekoracijo, da jih lahko še rahlo potisneš v kremo. Torta je resnično odličnega okusa. Že komaj čakam zrelih breskev, sliv…. takrat po istem receptu naredim še kaj.
Ni komentarjev:
Objavite komentar