Powered By Blogger

sobota, 9. februar 2013

Bananina presna torta



S presnimi sladicami sem zelo dolgo časa odlašala, ker se mi je zdelo, da so zelo zahtevne za pripravo in da za njihovo pripravo potrebuješ veliko časa. Še vedno mislim, da to drži. A tale bananina presna torta je zelo enostavna za pripravo in ne vzame dosti časa.

Za testo/podlago pripraviš v kavnem mlinčku zmletih 100 g mandljev in 100 g lešnikov, (lahko pa tudi samo mandlje, torej 200 g), 3 žlice kokosovega masla/olja in 6 namočenih datljev. Vse sestavine zmiksaš s paličnimi mešalnikom, lahko prihraniš malo vode namočenih datljev, da bo šlo lažje. Masa je precej čvrsta, zato tudi mešanje ni tako enostavno kot recimo mešanje bananinega frapeja.. ;).

V multipraktiku zmešaš 3 žlice kokosovega masla/olja, 4 žlice črnega kakava, 4 majhne (ali 3 srednje) banane, 2 žlici (v kavnem mlinčku zmletih lanenih semen), 2 žlici medu (ali javorjevega sirupa), 5 datljev, cimet, ingver, vanilija v prahu.... skratka začiniš po svojem okusu.

Testo poravnaš v ravno plast (lahko kar z rokami) na tortni krožnik, v tortni obod (20 cm premera) in zaliješ z bananino kremno maso. Za uro ali dve postaviš torto v zamrzovalnik. Odvisno od velikosti banan je masa bolj ali manj čvrsta. Raje uporabi najprej 3 banane, pa potem dodaj po potrebi še pol ali celo banano. Lahko se zgodi, da bo kremni nadev tekoč. S tem seveda torta ni nič manj okusna, samo zgleda malo manj lepo na krožniku.

Po želji lako na vrhnjo plast daš še sojino stepeno smetano.

Sestavine:
za 'testo' oz. podlago
- 100 g madnljev (mletih v mlinčku za kavo),
- 100 g lešnikov (mletih v mlinčku za kavo),
- 3 jedilne žlice kokosovega masla/olja,
- 6 v vodi namočenih datljev,

za nadev
- 3 do 4 banane,
- 3 jedilne žlice kokosovega masla/olja,
- 2 jedilni žlici lanenih semen (mletih v mlinčku za kavo),
- 4 jedilne žlice temnega/grenkega kakava,
- 2 jedilni žlici medu (ali javorjevega sirupa),
- 5 datljev,
- cimet, ingver... v prahu.

Čas priprave: cca 30 minut, ali še manj.

Opomba: Iz recepta in sestavin je razvidno, da je torta kalorična in nasitna, tako da zadostuje za dosti jedcev, če je postrežena v manjših kosih. :) Je pa zdrava!

2 komentarja: