Za 18 bombetk:
- 600 g pirine moke (T 650)
- 150 g polnozrnate pirine moke
- 3 čž soli
- 2 čž agavinega sirupa (ali sladkorja)
- 25 g svežega kvasa
- 2 JŽ oljčnega olja
- cca 4,5 dcl vode (vključno s kvasovim nastavkom)
- semena
Najprej kvas razdrobiš, dodaš 1 čž agavinega sirupa in dober dcl mlačne vode. Počakaš, da se kvasni nastavek 'zbudi'. Medtem zmešaš moko s soljo in 1 čž sladkorja, če ne uporabiš agavinega sirupa. Ko je kvasni nastavek pripravljen, ga dodaš moki, kateri pred tem dodaš še 2 JŽ oljčnega olja. Zmešaš z rokami, dodaš še preostalo mlačno vodo. Najboljše, da sproti prilagajaš količino vode, ki je za recimo več polnozrnate moke porabiš več kot za prečiščeno moko. Torej razmerje in vrsta mok je lahko povsem poljubno. Testo torej dobro premesiš in pustiš vzhajati na 2-kratni volumen, v posodi. Kar se zgodi hitro. Potem testo par minut gneteš še na pomokani površini. Kapaciteta mojega pekača je za 18 bombetk. Testo torej razdelim na dva dela, po 9 bombic. Premažem jih z vodo, posujem s semeni.
Pečeš na 220 stopinj Celzija (priporočam ventilacijko pečico) 10 minut in potem še 10 do 12 minut na 200 stopinj. Za volumen in hrustljavo skorjo pa pod pekač postavim pekač oz posodo z vodo.
Res odlične in hrustljave bombetke. Bio in skorajda butične... :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar