Uporabiš velik lonec, v katerega daš 4 kg sladkorja (npr. Bio-Rohrzucker Natur pur) in 2 litra navadne vode. Vse segrevaš, a ne do vrelišča, ohladiš do mlačnega, dodaš 35 bezgovih cvetov, 150 g citronske kisline, 5 na kolute narezanih in pred tem dobro opranih bio limon. Dobro premešaš. Pustiš stati 2 dni, vmes občasno premešaš. Vsa maso precediš, najbolje čez gazo, da iz cvetov in limon izstisneš vso ali vsaj čim več aromatične in slastne tekočine. Naliješ v steklenice, hraniš v temnem in hladnem prostoru. Sirup je uporabe takoj, vsaj po mojih izkušnjah, pa zdrži najmanj 1 leto. :)
In če se ne motim, je cena litra bezgovega sirupa v Kalčku skoraj 7 €!
Ta t.i. šabesa ima kar nekaj naravnih zdravilnih učinkov, poleg tega pa je izjemno dobrega okusa.
Sestavine:
- 4 kg sladkorja,
- 2 litra vode,
- 35 bezgovih cvetov,
- 150 g citronske kisline,
- 5 bio limon.
(1,5 sestavin da cca 6,5 litrov sirupa)
Ni komentarjev:
Objavite komentar